Warzywa i owoce stanowią jeden z najważniejszych składników naszej diety, mimo to często zapominamy, o tym, jak istotne są w naszym jadłospisie. Jeśli od nich stronisz, to najwyższy czas dokonać zmiany. Prawdziwa dieta warzywno-owocowa stanowi rodzaj głodówki opartej na spożywaniu wyłącznie warzyw i owoców. W czasie jej trwania rezygnuje się również z warzyw i owoców o dużej zawartości cukrów prostych, czyli ziemniaków, bananów, pomarańczy i gruszek. Dieta owocowo-warzywna to również ta sama dieta, którą znajdziemy pod nazwą diety oczyszczającej, diety warzywnej oraz diety jarzynowej dr Dąbrowskiej. W czasie przejścia na dietę warzywno-owocową należy stosować naturalne przyprawy do potrwa w postaci ziół i aromatycznych warzyw. Co należy jeść podczas diety warzywno-owocowej? Z warzyw polecane są wszelkie odmiany kapusty, również psiankowate warzywa jak oberżyna, papryka czy pomidory. Z owoców warto sięgać natomiast po jabłka, borówki maliny, czarną porzeczkę, czereśnie, cytrynę, kiwi oraz arbuz i melon. Najlepiej spożywać je w postaci oddzielnych posiłków.
Jeśli zastanawiacie się czy wymienione warzywa lepiej jeść na surowo czy gotować, to odpowiadamy: surowe warzywa są bogate w enzymy i inne nietrwałe substancje, które wpływają pozytywnie na detoksykacje organizmu, niestety jeżeli jemy ich zbyt dużo skutek może być negatywny. Dlatego nie należy unikać przetwarzania pokarmów w postaci gotowania, pieczenia czy przygotowywania ich na parze. Nasza dietę warzywno-owocową warto poszerzyć również o kiszone warzywa.