Skip to main content

Ogórek przywędrował do nas aż z Bizancjum. Jego uprawa nie należy do najtrudniejszych, pod warunkiem, że będziemy przestrzegali wymagań, jakie ta roślina stawia przed hodowcami. Ogórek szklarniowy, nie posiada co prawda szczególnych wartości odżywczych, ale wspomaga trawienie i przyspiesza usuwanie nadmiaru wody z organizmu. Pozytywnie wpływa również jeśli chodzi o odkwaszanie organizmu. Choć zwykło się obierać ogórka szklarniowego przed zjedzenie, to dietetycy radzą aby jeść go razem ze skórką, która zawiera najwięcej wartościowych składników. Ogórek bardzo często stanowi również element diety odchudzającej. Spożywanie ogórków zalecane jest również osobom borykającym się z problemami dróg moczowych czy chorobami serca. Co ciekawe, pestki ogórka wykorzystać można jako podstawę naparu przeciwko zapaleniu nerek.

Podczas uprawy ogórków należy pamiętać przede wszystkim o tym, że lubią one ciepło. Temperatura nie powinna spadać poniżej 10 stopni Celsjusza. Ogórki szklarniowe posiadają również duże zapotrzebowanie na wodę i wartości odżywcze zawarte w glebie. Dlatego, należy ją zasilać nawozami organicznymi i mineralnymi. Najlepiej gdy jest to gleba próchniczna, żyzna i przepuszczalna z utrzymaniem wilgoci. Bez przesadnej ilości azotu.
Ogórka wysiewać można bezpośrednio do ziemi, jeżeli jednak istnieje możliwość wystąpienia przymrozków, to lepiej zasiać je na początku w pomieszczeniu lub podgrzewanej szklarni.