Kurs manager gastronomii

W powszechnym mniemaniu personel restauracji składa się z kucharzy oraz kelnerów serwujących posiłki. Tymczasem coraz więcej lokali decyduje się zatrudnić dodatkową osobę, której zadaniem jest zarządzanie biznesem restauracyjnym. Tą osobą jest manager restauracji i stanowisko to jak się okazuje często pełni kluczową rolę dla lokalu, chcącego osiągnąć sukces na rynku gastronomii. Osoba sprawująca funkcję zarządczą w restauracji jest odpowiedzialna za wiele ważnych aspektów funkcjonowania lokalu, lecz przede wszystkim za zarządzanie personelem. Do jej zadań należy więc rekrutacja pracowników, zapewnienie im niezbędnego przeszkolenia, organizacja czasu ich pracy, ale także motywowanie i ocena realizacji zadań. Kolejnym ważnym aspektem pracy managera jest stawianie konkretnych celów sprzedażowych i dążenie do ich realizacji. W praktyce polega to na pozyskiwaniu klientów poprzez organizowanie imprez zamkniętych np. przyjęć okolicznościowych, ale także na zapewnieniu restauracji skutecznej reklamy i promocji. Dobry i skuteczny manager powinien dbać także o dobrą atmosferę w lokalu, również tę panującą wśród załogi, tak aby goście odwiedzający restaurację czuli się w niej dobrze i komfortowo. Osoba zarządzająca personelem zatrudnionym w lokalu musi umieć rozwiązywać wszelkie konflikty panujące między pracownikami, a także umiejętnie reagować na trudne sytuacje wywołane np. przez niezadowolonych gości. Potrzebę zatrudniania managera dostrzega obecnie coraz więcej lokali gastronomicznych. Wielu właścicieli restauracji po prostu nie ma odpowiedniego przygotowania ani doświadczenia w zarządzaniu lokalem i nie ma innego wyjścia, jak powierzyć to zadanie specjaliście. Osoba starająca się o pracę w tym charakterze powinna mieć wykształcenie kierunkowe oraz doświadczenie w zarządzaniu. Bardzo często managerami zostają byli pracownicy restauracji niższego szczebla, którzy kończą studia z zarządzania, zaś w pracy na wyższym stanowisku pomaga im dotychczasowa znajomość charakterystyki branży.

Strona kursu