Blat kuchenny to po meblach jeden z najważniejszych elementów wystroju naszej kuchni. Powinien być on dopasowany do pozostałych elementów naszej kuchni, jak również odporny na wilgoć, wysoką temperaturę, środki czyszczące, a w końcu uszkodzenia mechaniczne oraz obciążenia. Dodatkowo powinien zapewnić nam możliwość wykonywania wygodnej pracy. Wszystkie te kwestie mogą w nas rodzić wiele pytań.
Co wybrać, rodzi się w naszej głowie pytanie. Może postformin, czyli laminat, który nakleja się na płytę wiórową? Jest on najtańszym a zarazem najczęściej wybieranym rozwiązaniem. Dzięki zaokrąglonym krawędziom, które zapobiegają wciekaniu wody oraz degradacji płyty, która stanowi podłoże pod laminat. Jest to materiał odporny zarówno na ścieranie, jak i odbarwienia. A do tego dostępny w wielu kolorach, co czyni go materiałem praktycznie idealnym. Również jego niska cena zachęca.
Jeśli jednak jesteśmy w stanie przeznaczyć większą cenę na wykonanie blatu, to możemy zdecydować się np. na kamień naturalny. Właściwy rodzaj kamienia, z którego wykonany zostanie blat, powinien odznaczać się twardością oraz nienasiąkliwością. Dobrze spełni taką role granit. Marmur niestety zdecydowanie odpada, ponieważ jest on miękki i nasiąkliwy, nawet jeśli dokonamy jego impregnacji. Warto wybrać granit, który jest zwarty i mało nasiąkliwy. Możemy o tego rodzaju kwestia zapytać dostawcę kamienia, który doradzi nam w tej kwestii. Oczywiście blaty z kamienia są stosunkowo drogie, ale za to trwałe.
Kolejną alternatywę stanowią blaty z drewna klejonego. Wymagają one oczywiście impregnacji oraz odświeżenia raz co jakiś czas w postaci szlifowania powierzchni papierem ściernym. Cena jaką zapłacimy za tego rodzaju blat, uzależniona jest od gatunku drewna, z którego skorzystamy. Coraz częściej stosuje się drewno klejona zamiast litego, zapobiega to wypaczaniu się drewna oraz jego pękaniu. Rodzaj blatu oraz materiału, z którego zostanie on wykonany uzależniony jest przede wszystkim od ceny, jaką jesteśmy w stanie zapłacić.